Reddingsvest keuren

LET OP! WIJ KEUREN  GEEN REDDINGSVESTEN,  DE ONDERSTAANDE INFORMATIE ALEEN GBRUIKT ALS EEN ADVIES.

Opblaasbare reddingsvesten:

 

Bij een automatisch opblaasbaar reddingvest moet na elke inwerkingtreding zowel het zouttablet als de gaspatroon vervangen worden.

 

Keuren van opblaasbare reddingsvesten:

Voor opblaasbare reddingsvesten worden aangeraden deze iedere 2 jaar te laten keuren, voor professioneel gebruik 1x per jaar.

Op een label bij het mechanisme vindt u de laatst gedane keuring en de naam van het keuringsstation.

Wat wordt er zoal gedaan bij een herkeuring:

-         Een 16 uurs druktest. Het reddingsvest wordt opgeblazen onder druk en aan het begin en eind wordt de druk gemeten.

-         Vervangen van de o-ringen/pakkingen en de smeltcapsule

-         Nakijken op beschadigingen van banden, sluitingen etc.

Vervolgens wordt het vest afgestempeld met de keuringsdatum en de naam van het keuringsstation en u ontvangt een certificaat van de keuring.

 

Niet keuren van opblaasbare reddingvesten:

Het voornaamste gevaar bij niet keuren zit in de smeltcapsule. Deze heeft wat men noemt een watergeheugen. Indien de smeltcapsule een klein beetje vocht heeft opgenomen door condens of bij veel buiswater, komt de slagpin die het mechanisme laat opblazen iets minder onder spanning te staan. Het gevaar bestaat dat indien men dan in het water valt de slagpin nog te weinig kracht heeft om de CO2 capsule te doorboren en het mechanisme te laten afgaan.

 

 

Zelf nakijken van een opblaasbaar reddingsvest:

 1. Draai de CO2-patroon uit het reddingsvest en kijk het na: alleen als de patroon is doorboord of verroest is het toe aan vervanging. Bij terugplaatsen een beetje vaseline op de patroon en de schroefdraad beschermt tegen corrosie. U kunt een O-ring zien zitten die voorkomt dat het opgeblazen reddingsvest lekt. Pas op dat die erin zit en blijft zitten! (De volgende 2 punten zijn afhankelijk van het type reddingsvest dat u heeft. Zie gebruiksaanwijzing.)
 2. Nu kan het vest niet meer per ongeluk opblazen en kunt u het rustig bekijken.
 3. De smelttablet losmaken en bekijken. Zit er een groen vlakje aan het activeringsmechaniek, dan klapt dat uit als de smelttablet niet meer in orde is en activeert het mechaniek. In een vochtige omgeving kan de tablet verpulveren. Het gevolg is dat de CO2-patroon wordt geactiveerd. Zonodig dus (laten) vervangen door een nieuwe tablet.
 4. Bedien het activeringsmechaniek met de hand (door aan het koordje te trekken) en zie hoe de doorn omhoog komt om de CO2-patroon te doorboren.
 5. Om te zorgen dat het reddingsvest áánblijft moet de ceintuur het reddingsvest op zijn plaats houden. Dat betekent dat er aan het eind een stopper zit die voorkomt dat de ceintuur spontaan losschiet. U kunt ook de ceintuur omzomen aan het eind. De gesp moet in goede conditie zijn.
 6. U kijkt tenslotte het hele reddingsvest nog eens na op slijtplekken of mogelijke beschadigingen. Zonodig kan een keuringstation een reparatie doen.
 7. Om te testen of het reddingsvest niet lekt kunt u het opblazen met een pompje of met de mond, dat kan allebei. Natuurlijk wel zorgen dat de CO2-patroon en de smelttablet uit het reddingsvest gedraaid zijn. U laat het in opgeblazen toestand 24 uur liggen. In de zomer kunt u er ook even mee te water gaan: nu kunt u uw reddingvest eens in werking meemaken!
 8. Alles in orde? Plaats alle onderdelen terug en vouw het reddingsvest zorgvuldig op volgens de gebruiksaanwijzing. Een verkeerd opgevouwen reddingsvest kan weigeren. Zorg dat het touwtje van het activeringsmechaniek bereikbaar is, maar gebruik het niet als houvast.

 

Waarom toch keuren door de vakman?

Als u zelf uw reddingsvest kunt nakijken, waarom zou u het dan nog laten keuren? Omdat de specialist

van het keuringstation, die al duizenden reddingsvesten door zijn handen heeft laten gaan, de

meeste ervaring heeft, is een keuring van vitaal belang. Hier kan worden geconstateerd of alle

onderdelen nog in goede conditie zijn en naar behoren werken. Zij zetten uw reddingsvest op druk en kunnen het zonodig repareren.

 

 


 

 

 

Opslag

 • Na gebruik op zee eerst afspoelen met zoetwater. Natte reddingsvesten eerst goed laten drogen, voordat u deze opslaat. Het reddingsvest niet bovenop of bij een warmtebron leggen, maar gewoon uithangen om te drogen.
 • Opslaan op een droge en donkere plaats, waar de condities binnen de marges vallen -30 graden Celsius tot 60 graden Celsius. Bewaar het reddingsvest bij voorkeur op een hangertje.

 

 


 

 

 

Schade

Bij schade kunt u contact opnemen met een keuringsstation of de leverancier. Bij twijfel of de schade te herstellen is, geven wij als tip een foto van de schade te mailen voordat u verzendkosten maakt.

Aanbieding

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

 • 02-05-2018 - Thanks! A good amount of content. lees meer
 • 02-05-2018 - Het was heel goed.dank je wel lees meer
 • 02-05-2018 - Hello. And Bye. lees meer
Plaats een bericht
© 2011 - 2020 Reddingsvestkopen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel